Krydder og urter - åpner opp en helt ny smaksopplevelse

Er det en ting jeg alltid bruker når jeg leker meg på et kjøkken så er det urter og krydder. Uansett hva jeg lager så er jeg nøye med å få frem smakene via krydder fordi det hjelper til med å fremheve smakene i råvarene du bruker. Jeg er veldig glad i krydra mat og derfor er jeg nøye på hva slags krydder jeg bruker, men samtidig leker jeg meg litt med å erstatte krydder med andre slags kryddere for å få frem forskjellige smaker. Men det er en ting jeg hele tiden prøver på, og det er å erstatte "vanlig" krydder som salt, pepper, oregano og basilikum fordi jeg føler at det får ikke frem den gode smaken. I og med at jeg kommer fra Sør-Korea så er jeg glad i litt spicy mat og bruker mye paprika, hvitløk og chilli! Samtidig som rosmarin, timian og koriander er med å sette et nytt preg på maten jeg lager. Det kan virke rart, men krydder kan være forskjellen på en "middels" rett  og en "god" rett når det kommer til smak. 

En annen viktig faktor som spiller en viktig rolle i maten er urter. Om du koker dem i en kraft, suppe, bruker dem sammen med kjøtt eller fisk så spiller det ingen rolle! Urtene hjelper til med å få frem den gode smaken i råvarene man bruker, og i likhet med krydder utgjør de en stor forskjell på resultatet av det man lager. Forskjellige urter gir forskjellige smaker, men om man prøver ut mange forskjellig i samme rett vil man oppdage en helt ny verden av smaker. Samtidig er urter fin "dekorasjon" på toppen av en kjøttrett, fiskerett eller på bruchetta med tomat og mozarella.

 

Mine favoritt urter;

1. Korianer:

Uten tvil den urten jeg bruker mest. Koriander er en smakfull urt som passer perfekt til asiatiske retter, grillmat, fiskeretter og i dressinger. Koriander bør tilsettes like før servering i varmretter for å bevare smaken sin. Man får også kjøpt korianderfrø i butikken, som passer i krydderblandinger og som smakstilsetning i sauser og supper. Anbefaler å knuse frøene for å få ut mest mulig smak av korianderfrøene. 

 

2. Basilikum:

Dette er en urt som passer perfekt i salater, pasta og pizzaretter, tomatretter og ikke minst som pesto. Basilikumen har en sterk og mild smak om man bare spiser selve urten, men den hjelper å løfte retter. Bruker basilikum veldig mye i salater, pastaretter, i fylte kjøttstykker med snøfrisk/Brie med mye urter surret i bacon og i tomat og mozarella salat. Tilsettes helt på sluttet i en varmrett for at den ikke skal miste smak. 

 

3. Rosmarin:

Rosmarinen er en kraftig urt med mye smak. Denne urten er en fast inventar på kjøkkenet og bruker den så å si i alt som kjøttretter, supper, krafter og sauser. Rosmarinen regnes spesielt som "lammets beste venn" og om man lager noe med lam kan man ikke unngå å bruke rosmarin.

 

4. Timian:Timian passer til omtrent alt! Med en armomatisk smak gjør den lettere for å kombinere dem forskjellige retter. Personlig er timian en av mine 4 faste urter (oregano, basilikum, rosmarin og timian) som jeg pleier å fylle forskjellige kjøttstykker med om sommeren. Timian tåler å bli kokt 

 

5. Organo:

Oregano passer i likhet med basilikum til diverse pizza og pastaretter. Men en skarp smak er den med på å løfte smaken i kjøttrettene frem. Oregano vil ha det tørt og solrikt. Mange si at oregano har sin rette plass i det italienske kjøkken, til pasta og pizza. Brukes også til kjøtt, fjærfe, grønnsaker, sauser, supper og risretter. Oreganoen bør tilsettes like før servering i supper eller sauser fordi den mister smak om den koker lenge.  

 

 


 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hobbykokken98

hobbykokken98

18, Asker

Jeg er en 18 år gammel gutt som er over gjennomsnitte glad i å leke meg med smaker, råvarer og fantasien min for å produsere spennende og smakfulle retter. Jeg er selv ikke utdannet innenfor kokkefaget, men legger hele sjelen min og bruker all min tid når det kommer til å lage retter som kan glede familie og venner! Jeg er en veldig sterk anti ferdigmat person, og hater alt som heter Toro, Fjordland, Frossen pizza, MC-Donalds og Burgerking fordi jeg mener at god mat kan ikke erstattes av ferdigmat. Jeg tror ikke på ryktene om at ferdigmat er godt, fordi det er ingen som har lagt kjærlighet, tålmodighet og egne fantasier som løfter en "ordinær" rett til en "fantastisk" rett! På denne bloggen håper jeg å gi dere let lite bilde av spennende muligheter innenfor en spennende matverden! Jeg håper også å gi dere et innblikk av hvor mange spennende retter man kan lage for en billig penge som både er sunn, smakfull og kjapp! :)

Kategorier

Arkiv

hits